Schooltuinen.

Snel naar:

Openingstijden
Maart tot oktober
Dinsdag en woensdag
Tijdens schoolvakanties woensdag 19.00-20.00 uur

Foto Hans Wilson

Foto Hans Wilson

Verscholen naast de hoofdingang van Park Rusthoff in Sassenheim ligt het schooltuincomplex. Op deze plek in het park, waar tot de eind jaren 70 de gemeentekwekerij was gevestigd, worden nu al zo’n 40 jaar voor basisscholen buitenlessen gegeven. In 1999 is er een nieuwe weg ingeslagen en heeft het huidige team een project ontwikkeld voor de 4 scholen die al vanaf het begin deelnemen. Het zijn de basisscholen Het Bolwerk, de Kinderburg, de Overplaats en de Springplank.

Met dit panklare project van 26 weken ontzorgen de vrijwilligers de leerkrachten van de scholen. Jaarlijks komen ze met 4 en soms met 5 klassen een half jaar lang wekelijks onder schooltijd naar het park voor een praktijkles van ongeveer een uur. De kinderen krijgen allemaal een eigen tuintje. Van zaaien tot oogsten, van kringloop tot plastic soep, van lieveheerbeest tot buitenplaats en van verse kruidenthee tot een hele les over bijen. Alles komt aan bod. De scholen zijn er blij mee en hebben het unieke project volledig in hun systeem geïntegreerd. Zelfs in de schoolvakanties kunnen de kinderen terecht om hun tuin bij te houden. Het schooltuinproject laat jaarlijks ongeveer 130 basisschoolleerlingen ervaren hoe je zelf voedsel en bloemen kunt kweken. Er zelf achter komen wat er allemaal voor komt kijken om sla of boontjes te verbouwen, hoe een courgette groeit, hoe mooi een tuinboon verpakt zit, hoeveel groeikracht er in een zonnebloem zit en hoe de natuur werkt. Dat doe je met je vingers in de grond. “ De leerlingen komen zo, stap voor stap, erachter dat er meer blijkt te zitten achter dat zakje gesneden andijvie.”

Keurmerk Natuurlijk Tuinieren

Omdat er geen kunstmest wordt gebruikt en geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, wordt er dus volledig met respect voor de natuur getuinierd. Daarom heeft het team van schooltuin Rusthoff in 2011,als enige schooltuin in Nederland, het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren behaald en zelf direct in een keer de maximaal verkrijgbare 4 stippen van het logo met het Lieveheersbeestje. Daarnaast is de tuin “Tuinreservaat” van Vroege Vogels en aangesloten bij Velt, de vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.

Vrijwilligers
De schooltuingroep bestaat uit 9 vrijwilligers en de meesten zijn als goedwillende hulpouder begonnen. In 2017 kregen ze er de 1e Teylinger Vrijwilligersprijs voor en vervolgens ook nog de Teylinger Jaartrofee 2017. Een prachtige erkenning. de groep is zeer gemotiveerd om deze groene kennismaking door te geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je in je opvoeding echt kennis hebt gemaakt met groen, natuur en tuinieren, je in het latere leven daar veel profijt van kunt hebben. Mooi was dan ook dat wij Marieke, een van de leerlingen uit onze beginperiode, nu als gemotiveerde leerkracht van groep 7 op de tuin terugzagen.

 

 

Contact
Contactpersoon: Hennes Claassen
Telefoon: 0252-215200 of per mail:  hennesheim@xs4all.nl